De techniek van een Dry cooler

Dry cooler

Je kunt een dry cooler best een milieuvriendelijker alternatief voor een koeltoren noemen. Een dry cooler is een warmtewisselaar voor water en lucht waarin water wordt afgekoeld door gebruik te maken van de koudere omgevingslucht die door ventilatoren voortgestuwd wordt.

Geforceerde luchtstroom over het koelblok zorgt voor afname watertemperatuur

Een dry cooler werkt water- en chemicaliën besparend. Dat is ook de reden dat werken met een dry cooler in aanmerking komt voor energie investeringsaftrek. In een dry cooler stroomt proceswater door een koelblok en omdat er over het koelblok een geforceerde luchtstroom plaatsvindt, zal de watertemperatuur afnemen. Dit is waar de drycooler de werking uit haalt.

Dry cooler is beschikbaar met een 6 en een 8-polige motor

Een dry cooler bestaat voor het grootste deel uit aluminium lamellen en koperen buizen. Omdat er sprake is van een zeer kleine afstand tussen de buizen en het vin oppervlak, geldt een maximale overdracht van warmte. Door de constructie wordt thermische expansie van de buizen mogelijk, terwijl de ventilatoren die beschikken over stalen rotorbladen rechtstreeks worden aangedreven door een zogenaamde normmotor. Door de ophanging van de dry cooler is steeds sprake van een adequate demping van de trilling. Je kunt overigens een dry cooler aanschaffen met een 6-polige of een 8-polige motor.

Ook voor de koeling van industriële dieselmotoren en koeling van gietprocessen

Een dry cooler garandeert maximale energie efficiëntie en kan eventueel met een stuurkast aangeboden worden inclusief controller en display en eventueel ingebouwde kastverwarming. Voor de goede orde, een dry cooler pas je toe voor het afkoelen van vloeistoffen die koper niet corroderen. Het kan dus gaan om de oliekoeling van spuitgietmachines, de koppelkoeling van hogedruk compressoren, laselektrodes en de koeling van industriële dieselmotoren. Daarnaast kan de dry cooler gebruikt worden voor de koeling van industriële dieselmotoren, de koeling van gietprocessen en voor hydrauliek koeling in het algemeen.

Geen water en chemicaliën noodzakelijk voor behandeling van proceswater

Groot voordeel van het gebruik van een dry cooler is dat er geen waterverbruik is en dus geen chemicaliën nodig zijn om het proceswater te behandelen. Nadeel is dat de dry cooler nogal wat ruimte in beslag neemt. Dit vanwege het feit dat de radiator in een drycooler een behoorlijk oppervlakte nodig heeft om het proces water te koelen. Uiteraard wordt achter de bekende schermen gewerkt aan een slimmere opbouw van de dry cooler om zo de opstellingsruimte te kunnen verkleinen.

 

Meer informatie over een dry cooler vindt u bij Recupair 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *